Kejohanan Kriket Juara-juara Sekolah Kategori Perempuan 2017

0

26 – 28 Januari 2018 Kinrara Oval

 

Ini adalah julung kalinya Kejohanan Juara-juara Sekolah diadakan bagi kategori perempuan. Secara keseluruhan, 14 buah sekolah telah menyertai kejohanan yang bermula tahun 2017. Peringkat terakhir ini menyaksikan empat sekolah bertempur untuk gelaran Juara, Naib Juara dalam format T20.

SMK Dato’ Penggawa Timur (Johor)

 

SM Sains Tengku Abdullah (Pahang)

SMK Bukit Rokan (Negeri Sembilan)

SMK Desaminium (Selangor)

Ringkasan peringkat akhir kejohanan:

Perlawanan 1: SMK Dato’ Penggawa Timur vs SM Sains Tengku Abdullah. Toss dimenangi SMK Dato’ Penggawa Timur yang memilih untuk memadang.  SM Sains Tengku Abdullah mencatat 108 larian, 4 wiket dalam masa 13 Overs. Perlawanan dikurangkan kepada 10 over disebabkan hujan. SMK Dato’ Penggawa Timur mencatat 35 larian 3 wiket dalam 10 Over. SM Sains Tengku Abdullah menang dengan 59 larian D/L method.

Pemain terbaik : Amalin Sorfina Abu Jimi (SM Sains Tengku Abdullah) yang mencatat 26 larian 27 bola kekal.

Perlawanan 2: SMK Bukit Rokan vs SMK Taman Desaminium

SMK Taman Desaminium menang toss dan memilih untuk memadang. SMK Bukit Rokan mencatat 124 larian 3 wiket dalam 15 overs. SMK Desaminium mengumpul 35 larian 8 wiket dalam 15 overs. SMK Bukit Rokan menang dengan 89 larian.

Pemain terbaik : Noor Shahida Sultan  (SM Bukit Rokan) yang mengumpul 32 larian.

Perlawanan 3 : SMK Dato’ Penggawa Timur vs SMK Bukit Rokan

Toss dimenangi SMK Dato’ Penggawa Timur yang memilih untuk memadang. SMK Bukit Rokan mengumpul 71 larian 5 wiket dalam 15 overs. SMK Dato’ Penggawa Timur mengumpul 61 larian 6 wiket dalam 15 overs. SMK Bukit Rokan menang dengan 10 larian.

Pemain terbaik : Nur Asyura Balqis Mohd Hanif (SMK Bukit Rokan) yang mengumpul 16 larian 17 bola

 

Perlawanan 4 : SM Sains Tengku Abdullah vs SMK Taman Desaminium.

SMK Taman Desaminium menang toss dan memilih untuk memadang. SM Sains Tengku Abdullah mengumpul 130larian 3 wiket dalam 15 overs. SMK Taman Desaminium mengumpul 24 larian 10 wiket dalam 13.5 overs. SM Sains Tengku Abdullah menang dengan 114 larian.

Pemain terbaik : Amalin Sorfina Abu Jimi (SM Sains Tengku Abdullah) dengan 48 larian.

Perlawanan 5 : SMK Desaminium vs SMK Dato’ Penggawa Timur.

SMK Taman Desaminium menang toss dan memilih untuk memadang. SMK Desaminium mengumpul 19 larian 10 wiket dalam 13.1 overs. SMK Dato’ Penggawa Timur mengumpul 20 larian dalam 2.1 Overs. SMK Dato’ Penggawa Timur menang dengan 10 wiket.

Pemain terbaik : Nurilyaa Natasya Mohamad Asri (SMK Dato’ Penggawa Timur) dengan 5 wiket.

 

Perlawanan 6 (akhir) : SMK Bukit Rokan vs Sek Sains Tengku Abdullah.

SMK Bukit Rokan menang toss dan memilih untuk memukul. SMK Bukit Rokan mengumpul 66 larian dan hilang 10 wiket  dalam 18.3 overs. Sek Sains Tengku Abdullah mengumpul 67 larian dan hilang 3 dalam 10.5 overs. Sek Sains Tengku Abdullah menang dengan 7 wiket.

Pemain terbaik : Nur ‘Aaliyah Liyana Ghazali yang berjaya mengeluarkan 5 wiket.

Johan : Sek Sains Tengku Abdullah

Naib Johan : SMK Bukit Rokan

Ketiga : SMK Dato’ Penggawa Timur

Keempat: SMK Taman Desaminium

Majlis penyampaian hadiah telah berlangsung pada 27 Januari di Kinrara Oval. Para jemputan khas yang telah menghadiri dan menyampaikan hadiah adalah Encik Afiq Athari Abdul Wahid, Penolong Pengarah Sektor Pendidikan Sukan, Bahagian Sukan Kementerian Pendidikan Malaysia, diiringi Encik Yusri bin Abdul Rahman, Pegawai Teknik Sukan Kriket Negeri Johor, Encik Hafizi bin Mohamad Bahawai, Pegawai Teknik Sukan Kriket Negeri Selangor, dan Pengarah Besar Operasi Kriket MCA, Encik Dinesh Muthuraman.